Продовжити термін експлуатації максимально

Саме таке завдання щодо подальшої долі першого енергоблока ставить перед собою колектив служби надійності, ресурсу і продовження експлуатації Хмельницької АЕС, роботою якої опікується Євгеній Мелешко. За словами посадовця, це реально можна втілити, бо ж на сьогодні вже є досвід колег   з Рівненської АЕС, яким вдалося продовжити термін експлуатації свого енергоблока на двадцять років. Таким же шляхом ідуть атомники з Південноукраїнської  та Запорізької АЕС.

- Євгенію Вікторовичу, ваша служба виступає так званим координатором всіх процесів на нашій електростанції, пов’язаних із продовженням терміну експлуатації першого енергоблока. Які є на сьогодні напрацювання?

- З метою реалізації впровадження заходів з продовження терміну експлуатації енергоблока №1  персоналом служби надійності, ресурсу і продовження експлуатації розроблено "Рішення про здійснення заходів щодо продовження експлуатації енергоблока №1 ВП "Хмельницька АЕС".  Дане Рішення підтверджує наміри експлуатуючої організації виконувати заходи з підготовки енергоблока №1 ХАЕС до продовження терміну експлуатації за певним сценарієм, а саме за другим варіантом згідно нормативного документу. Це зупинка енергоблока після завершення проектного терміну експлуатації, здійснення організаційно-технічних заходів для продовження терміну експлуатації і надалі відновлення експлуатації. Це відбувається на основі трьох затверджених документів. Першим документом є  "План ліцензування енергоблока №1 ВП "Хмельницька АЕС" для продовження експлуатації у понадпроектний термін". Він визначає порядок підготовки енергоблока до продовження терміну експлуатації. Другий документ має назву: "Програма підготовки енергоблока №1 ВП Хмельницька АЕС до експлуатації у понадпроектний термін". До речі, вона вже  узгоджена регулюючим органом та Міністерством енергетики та вугільної промисловості України. Тут передбачені організаційно-технічні заходи інжинірингового та капітального характеру. Їх виконання дає підставу для продовження терміну експлуатації першого енергоблока. Основу третього документа складає  "Положення по організації робіт з підготовки енергоблока №1 ВП" Хмельницької АЕС "до експлуатації в понадпроектний термін".  Всі роботи з підготовки першого енергоблока до продовження терміну експлуатації виконуються згідно із затвердженими графіками. Фахівцями служби надійності, ресурсу та продовження експлуатації вже виконані і виконуються роботи з підписання договорів для оцінки технічного стану обладнання і трубопроводів.

Виконуються роботи по 24 договорам інжинірингового характеру. Наразі залишилося укласти 7 договорів. Крім цього колектив служби є куратором договорів і контролює їх виконання підрядними організаціями.

Цьогоріч під час ремонтної кампанії у ППР-2017 на першому енергоблоці будуть проводитися роботи з оцінки технічного стану обладнання і трубопроводів реакторного та турбінного відділень. Оцінкою  технічного стану реакторної установки  буде займатись підрядна організація з Чехії.  Із тепломеханічним обладнанням реакторного і турбінного відділення  працюватимуть такі підрядні організації, як Інститут електрозварювання ім. Патона, ДНІЦ СКАР, «Енергоресурс», «Техенерго» та інші.

До речі, роботи з продовження терміну експлуатації обладнання за результатами проведення капітальних ремонтів виконуються власними силами, тобто персоналом Хмельницької АЕС.

Наступним важливим етапом є розробка звіту з періодичної переоцінки безпеки. Для цього у червні 2017 року було укладено договір з підрядною організацією ДНІЦ СКАР. Роботи вже виконуються. У звіті будуть описані 14 факторів безпеки. Підсумковим документом стане «Комплексний аналіз безпеки».

- Євгенію Вікторовичу, ви перерахували значний перелік робіт, до яких причетний колектив служби надійності, ресурсу і продовження експлуатації. Немає сумніву, що у роботі не останню роль матиме  людський фактор.

- Звичайно. Будь-які успіхи під силу тільки однодумцям. Саме такими є члени нашого колективу. Ми розуміємо значимість нашої роботи та задачу, яку перед нами поставлено.

Олександр Шустерук

Фото автора