Порiднив Нетiшин та Кошалiн

Торік з друку вийшла друга поетична збірка головного редактора газети «Перспектива» Віктора Гусарова «По улице Высоцкого». Таку назву вона одержала не випадково. Принаймні п’ять років тому вдалося довести, що вулиця міста енергетиків, яка носить назву імені відомого барда і актора Володимира Висоцького, має статус першої у світі.

Все розпочалося в середовищі будівельників, монтажників та енергетиків, які у вісімдесятих роках прибули на місце спорудження Нетішина, Хмельницької АЕС. Тоді організувалась когорта прихильників творчості Володимира Висоцького. В одній із квартир  збиралась компанія і слухала записи барда. Затятими популяризаторами музичних вечірок були заступник начальника електроцеху Станіслав Сорокін та інженер цього ж підрозділу Володимир Савчук. Часто до їх компанії приєднувались колеги - майстер релейнозахисної автоматики Олег Куртяк, майстер протиаварійної автоматики Микола Гончар, Людмила Нізова, Сергій Савостін, Іван Самоєнко та інші. Цікавою та змістовною була фонотека Станіслава Сорокіна, в якій нараховувалось кілька сотень магнітофонних записів пісень Володимира Висоцького. Це надбання було основою для  жвавого обговорювання.

Одного разу Микола Гончар, який був депутатом Нетішинської селищної ради, для друзів розповів, що у місті ведеться робота з присвоєння назв вулицям. У Володимира Савчука народилась ідея присвоєння одній із вулиць імені Володимира Висоцького. Про це Микола Гончар повідомив голову селищної ради Віктора Тимофєєва. Відповідь була категоричною – до творчості Висоцького не надто схвально ставиться компартійне керівництво і поява такої  вулиці у місті енергетиків проблематична. Але це не зупинило місцевих меломанів, які розпочали кампанію зі збору підписів. Щоб пришвидшити процес, ініціативна група почала навідуватись у місця, де було сконцентровано багато робітників. Ідеальним варіантом стали дві їдальні, які обслуговували за робочий день понад тисячу відвідувачів. Залишити “автограф” на папері і таким чином  увічнити пам’ять кумира для багатьох було справою честі, адже пісні Висоцького перегукувались із темами розмов, які точились на кухнях. Кілька тисяч підписів, якими було засвідчено бажання мати у Нетішині вулицю імені Володимира Висоцького, стали вагомим аргументом для місцевої влади затвердити все це юридично­.

У великому піднесенні був Володимир Савчук, бо саме «його вулиця» удостоїлась такої вистражданої назви. Він розіслав листи для знайомих у різні куточки Радянського Союзу, щоб повідомити, що мешкає саме на вулиц­і Висоцького.

У ті часи ніхто навіть і не здогадувався, що саме нетішинці створили певний історичний прецедент, першими назвавши одну з вулиць іменем відомого барда. Це вдалося довести на основі архівних документів, які зберігаються в Нетішинському міськ­виконкомі. У Рішенні №20 від 18 лютого 1987 року «Про присвоєння назв вулицям і нумерацію будинків у ново­збудованих мікрорайонах міста Нетішин» згадується про вулицю Висоцького. Спочатку до такого факту низка біографів Висоцького поставилась скептично, мовляв, документально не доведено. Певний скепсис був у поціновувачів творчості Висоцького із російського міста Новосибірськ, бо донедавна вони вважали, що їх вулиця на честь барда з'явилась першою у світі. Навіть були пропозиції певного «компромісу» у визнанні їхньої вулиці як першої у Російській Федерації, а вулиці в Нетішині, як першої в Україні. Але все пішло іншим шляхом. Після активного спілкування із дослідником із США Марком Цибульським вдалося одержати остаточний вердикт, що вулиця Висоцького є першою у світі. На сьогодні відомо про більш як чотири десятки аналогічних вулиць у різних державах, зокрема, і в Болгарії та Німеччині.

Після того як Марк Цибульський зробив правки у своєму дослідженні стосовно статусу вулиці Висоцького в Нетішині, виникла ідея засвідчення цього історичного факту. У 2010 році відома наша землячка скульптор Світлана Бегутова-Лелях виготовила меморіальний знак. Його було встановлено на приміщенні фірми «Прилад-Системи». В урочистій церемонії взяли участь представники нетішинської влади, поціновувачі творчості відомого барда.

Згодом американський дослідник Марк Цибульський поштою одержав сюрприз від владних структур Нетішина – офіційну Подяку за сприяння у визнанні вулиці Висоцького в місті енергетиків як першої у світі. Цей унікальний документ із українською символікою та підписом начальника відділу культури Івана Михасика став експонатом приватного музею висоцкіани Марка Цибуль­ського.

Сьогодні, у часи соціальних та політичних протиріч, коли посіяно достатньо зерен недовіри між представниками нашої та сусідньої держави, закономірно можуть виникнути запитання: «А яке відношення має до України відомий радянський бард і актор Володимир Висоцький?». Насамперед, його дитинство пройшло у Мукачево. Сюди тимчасово переїхала його сім'я після  завершення служби батька у НДР. Юний Володя часто гостював у рідного дядька у Гайсині. Згодом, коли до Володимира Висоцького прийшла всесоюзна слава та визнання, він став частим відвідувачем Одеської кіностудії, на якій знято культовий серіал «Місце зустрічі змінити не можна», в якому Володимир Семенович зіграв роль капітана Жиглова. Авторські концерти барда Висоцького відвідували жителі різних українських міст.

У пісенно-поетичній творчості Володимир Висоцький торкався різних тем. Вони стали близькими не для одного покоління. Не дивно, що його творчість не втратила актуальність і сьогодні, бо ж люди за своєю сутністю в оцінці соціальних та побутових проблем мало в чому змінилися. Висоцький тут геніальний «словесний» художник, якого й досі люблять у державах не тільки колишнього Радянського Союзу, зокрема, і в Польщі. У місті Кошалін діє музей Володимира Висоцького, який у вісімдесятих роках започаткувала польський філолог Марлена Зімна. За цей час зібрано майже вісімнадцять тисяч унікальних експонатів, що пов’язані із життям і творчістю відомого актора та барда. Директору польського музею стало відомо про  вихід поетичної збірки нетішинця Віктора Гусарова «По улице Высоцкого». Вона виступила з пропозицією занесення творчого доробку нашого земляка до його основної експозиції. Тепер відвідувачі культурно-мистецького закладу серед численних видань про життя і творчість Володимира Висоцького бачать збірки Віктора Гусарова.

Олександр Шустерук

На знімках: дослідник із США Марк Цибульський із Подякою від нетішинської влади; експозиція в польському музеї Висоцького; марка на честь першої в світі вулиці Висоцького.

Фото Таї Цибульської та

з архіву Марлени Зімної