Візит міжнародних експертів

В рамках підготовки партнерської корпоративної перевірки НАЕК «Енергоатом» Хмельницьку АЕС відвідали міжнародні експерти.

За словами керівника групи експертів, представника  чеської АЕС Дуковани  Йона Алеша, Хмельницька АЕС справляє гарне враження. У цьому зарубіжні спеці­алісти переконалися під час огляду виробничих приміщень, зокрема, машзалу, блочного щита управління першого енергоблока, резервного дизель-генератора та інших об’єктів проммайданчинка електростанції. Повноцінна партнерська перевірка відокремленого під­розділу енергокомпанії – Хмельницької АЕС, -  відбудеться у листопаді. На Хмельни­цькій АЕС працюватимуть між­народні експерти парт­нер­ської перевірки Всесвітньої асоціації операторів, які експлуатують атомні електро­станції.

В ході зустрічі експерти обговорили спектр організаційних питань запланованої корпоративної партнерської перевірки.

Після попереднього огляду об’єктів, керівник команди експертів Йон Алеш (АЕС Дуковани, Чехія) зауважив, що такий візит одночасно проходить також на Рівненській АЕС. За результатами цих візитів, в рамках підготовки до корпоративної партнерської перевірки, відбудеться підсумкова нарада в ДП «НАЕК «Енергоатом».

На даний час організація, яка експлуатує АЕС в Україні – «НАЕК «Енергоатом»,-  є членом Всесвітньої організації операторів АЕС, яка діє незалежно від державних і регулюючих органів та працює­ винятково від імені та в інтересах атомних електростанцій, що входять у організацію. В рамках ВАО АЕС між атомними станціями різних країн здійснюються партнерські перевірки, місії технічної підтримки, обмін інформацією про події та інші спільні програми. В структуру ВАО АЕС входять чотири регіональних центри: Московський, Атлантський, Паризький і Токійський. Московський центр ВАО АЕС об’є­днує органі­зації із Росії, Болгарії, Угорщини, Казахстану, Куби, Литви, Польщі, Словаччини, України, Фінляндії, Чехії, Китаю та Ірану. Координаційний центр ВАО АЕС знаходиться у Лондоні.

Експерти ВАО АЕС  під час попередніх партнерських перевірок вивчали роботу Хмельницької АЕС за такими напрямками, як організація й адмі­ністрація, експлуатація, ремонт, інженерна підтримка, досвід експлуатації, радіаційний захист, підготовка персоналу, протиаварійна готовність, пожежна безпека. Програма партнерських перевірок ВАО АЕС дає можливість членам Асоціації вивчати та обмінюватися кращими світовими досягненнями у безпечній та надійній експлуатації АЕС. Результатом кожної з перевірок є конфіденційний звіт, в якому зазначаються позитивні моменти, а також виявлені недоліки. Діяльність міжнародних експертів пості­йно направлена на формулювання рекомендацій щодо підвищення безпеки АЕС.

Олександр Шустерук

Фото автора