Експерти ВАО перевiряють Хмельницьку АЕС

З 6 по 21 листопада поточного року буде проводитися перевірка виробничої діяльності Хмельницької АЕС. Діяльність підприємства буде вивчатися за одинадцятьма напрямками: організаційна структура, експлуатація, ремонт, інженерна підтримка, облік досвіду експлуатації, радіаційний захист, аварійна готовність, пожежна безпека, хімія та підготовка персоналу.

До участі в партнерській перевірці ВП ХАЕС залучені фахівці ядерної галузі Московського і Атлантського регіональних центрів ВАО АЕС. До складу команди партнерської перевірки увійшли експерти з Угорщини, Чехії, Росії, Болгарії, Вірменії, ПАР, Індії, Китаю, Англії та України за відповідними напрямами роботи.

Під час озна­йомчої зустрічі з експертами генеральний директор ВП ХАЕС Микола Панащенко зазначив, що колектив атомної станції постійно впроваджує за­ходи щодо поліпшення і вдосконалення виробничих процесів, вивчаючи досвід колег. Партнерська перевірка ВАО АЕС дозволить зробити черговий крок вперед для впрова­дження на Хмельницькій АЕС кращого світового досвіду.

За словами керівника команди Іштвана Радноті, основною місією команди експертів є не перевірка, а саме обмін досвідом між фахівцями галузі. «Ми порівнюємо дії персоналу атомної станції з кращим світовим досвідом, і з свого боку, отримуємо від кожної АЕС передовий досвід, який передаємо для інших станцій», - констатував керівник експертів.

Суть партнерських перевірок ВАО АЕС полягає в періодичній оцінці того стану безпеки експлуатації, якого досягла атомна станція, щоб виробити рекомендації для подальшого поліпшення. Такі масштабні перевірки проходять на АЕС раз на чотири роки.

Партнерські перевірки - одна з основних програм діяльності ВАО АЕС, метою яких є порівняння рівня експлуатації окремої АЕС зі стандартами ВАО АЕС, і як наслідок ви­явлення моментів для поліп­шення.

Довідка. На даний час всі органі­зації, які експлуатують АЕС, є членами ВАО АЕС, яка діє незалежно від державних і регулюючих органів і працює винятково від імені та в інтересах своїх членів - атомних електростанцій. В рамках ВАО АЕС між атомними станціями різних країн здійснюються партнерські перевірки, місії технічної підтримки, обмін інформацією про події та інші спільні програми. У структуру ВАО АЕС входять чотири регіональних центри: Московський, Атлантський, Паризький і Токійський. Московський центр ВАО АЕС об’єднує органі­зації з Росії, Болгарії, Угорщини, Казахстану, Куби, Литви, Польщі, Словаччини, України, Вірменії, Фінляндії, Чехії, Китаю, Індії та Ірану. Координаційний центр ВАО АЕС знаходиться в Лондоні.