Напередодні ремонтної кампанії

Працівники дільниці з ремонту та обслуговування технологічних захистів, блокувань та сигналізації цеху теплової автоматики та вимірювань ХАЕС беруть участь у підготовці до ремонтної кампанії на другому енергоблоці, основним напрямком якої є організація технічного обслуговування та ремонту обладнання і систем контролю. Особливий акцент робиться на організації робіт з реконструкції та модернізації.

За словами старшого майстра Едуарда Палилюлька, у ході попередніх ремонтних кампаній працівники дільниці брали участь в модернізації управляючих систем безпеки із замі­ною уніфікованого комплексу технічних засобів, модернізації алгоритму роботи каналів безпеки, а також спільно із спеціалістами реакторного цеху проводили модернізацію режимів роботи запобіжних клапанів системи аварійного охолодження зони. У проведенні цих допомагали представники таких підрядних організацій, як ТОВ «Приладсистеми», ЗАТ«АМС», КПП МУ-13 ЕЮЗМ та  НАЕК ВП «АТОМРЕМОНТСЕРВІС».

Едуард Палилюлько влаштувався на ХАЕС електрослюсарем 4-го розряду  дільниці з ремонту та обслуговування технологічних захистів, блокувань та сигналізації цеху теплової автоматики та вимірювань  1994 року. Демонстрація хорошого професійного рівня дала йому можливість підвищити кваліфікацію, а згодом приступити до виконання обов’язків майстра. Сім років поспіль Едуард Михайлович трудиться на посаді старшого майстра.

Разом з колегами Едуард Палилюлько займався ремонтом та обслуговуванням закріпленого обладнання, організовував технічне обслуговування та ремонт засобів УКТЗ, технологічних захистів, блокувань та сигналізації, здійснював аналіз причин відмов та несправностей. Часто його залучають до робіт найвищої складності, які пов’язані з системами, важливими для безпеки.

У колективі цеху теплової автоматики та вимірювань Едуарда Михайловича характеризують як гарного наставybка. Він допоміг багатьом молодшим колегам у набутті професійного досвіду. Серед них, зокрема, і Андрій Бруско, який трудиться електрослюсарем у підрозділі майже 10 років. Має п’ятий розряд. У ході ремонтних кампаній йому довіряють складні роботи по шостому розряду.

Спеціалісти цеху теплової автоматики та вимі­рювань під час проведення ремонтної кампанії на першому енергоблоці реалізовували низку заходів, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки АЕС України». Була проведена модернізація системи внутрішньореакторного контролю шляхом заміни засобів контролю перегрівання теплоносія на виході із тепловиділяючих збірок під верхнім блоком реактора, на корпусі реактора та на «гарячих» нитках петель головного циркуляційного трубопроводу. Модернізація також проводилась на системі управління захистом енергоблока – здійснювалась  заміна  приводів СУЗ, термін експлуатації яких закінчується, на приводи СУЗ чеського виробництва з терміном експлуатації 30 років.

У ході ремонтної кампанії на другому енергоблоці також буде реалізовано низку заходів з підвищення рівня безпеки.

Олександр Шустерук

На знімку: старший майстер Едуард Палилюлько та електрослюсар Андрій Бруско під час підготовки стендового обладнання до здачі на повірку лабораторією метрологічної служби перед проведенням планово-попереджувального ремонту на другому енергоблоці

Фото автора