Заходи,  важливі для безпеки

Спеціалісти цеху теплової автоматики та вимі­рювань під час проведення ремонтної кампанії на першому енергоблоці реалізовують низку заходів, передбачених «Комплексною (зведеною) програмою підвищення безпеки АЕС України». Зараз триває модернізація системи внутрішньо реакторного контролю шляхом заміни засобів контролю перегрівання теплоносія на виході із тепловиділяючих збірок під верхнім блоком реактора, на корпусі реактора та на «гарячих» нитках петель головного циркуляційного трубопроводу. Модернізація також проводиться на системі управління захистом енергоблока, а саме виконується заміна  приводів СУЗ, термін експлуатації яких закінчується, на приводи СУЗ чеського виробництва з терміном експлуатації 30 років.

Для покращення технологічних характеристик інформаційних та управляючих систем виконується заміна управляючих гермопроходок українського виробництва.

 Всього заплановано реалізувати 11 заходів, які значно підвищать безпеку експлуатації першого енергоблока.

Основні роботи виконуються на дільницях: автоматичних систем регулювання і дистанційного управління - Віктора Лєкомцева, служби систем управління та захисту - Олександра Страмужевського, лабораторії систем внутрішньо-реакторного контролю - Дмитра Смалійчука,  дільниці засобів вимірювання температури та спеціальних вимірювань Валентина Юркова.

Велику частину заходів з реконструкції та модернізації реалізовує дільниця технологі­чного захисту та блокувань, якою керує Олександр Кравченко. Він, після закінчення Національного університету «Київський політехнічний інститут», в цеху теплової автоматики та вимірювань трудиться сімнадцятий рік. За словами колег, має великий досвід в організації ремонтів та модернізації обладнання важливого для безпечної експлуатації енергоблоків ХАЕС. Зараз працівники дільниці технологічного захисту та блокувань здійснюють модернізацію управляючих систем безпеки із заміною уніфікованого комплексу технічних засобів, модернізацію алгоритму роботи каналів безпеки, а також спільно із спеціалістами реакторного цеху проводять модернізацію режимів роботи запобіжних клапанів системи аварійного охолодження зони.

У ході реалізації заходів з модернізації обладнання, яке закріплене за цехом теплової автоматики та вимірювань, беруть участь представники підрядних організацій: ТОВ «Приладсистеми», ЗАТ«АМС», КПП МУ-13 ЕЮЗМ та  НАЕК ВП «АТОМРЕМОНТСЕРВІС».

Олександр Шустерук

На знімку: начальник дільниці технологічного захисту та блокування Олександр Кравченко.

Фото автора