Проводяться роботи із введення в дослідну експлуатацію автоматизованої інформаційної системи підтримки оператора

З 12 березня 2015 року на Хмельницькій АЕС працює робоча група експертів та спеціалістів ВП ХАЕС з проектів інформаційних систем ТОВ «Вестрон». Роботи проводяться в рамках проекту «Розробка та впровадження автоматизованої інформаційної системи підтримки оператора на основі алгоритмів симптомно-орієнтовних аварійних інструкцій» (АІС СОАІ).

Даний проект, який стартував на Хмельницькій АЕС у 2013 році, планується реалізувати в декілька етапів та ввести в дію у 2017 році. Він передбачає відмову від ряду паперових процедур за допомогою автоматизованої інформаційної системи підтримки оператора, що удосконалить роботу оперативного персоналу. Впровадження такої системи на повномасштабному тренажері (ПМТ) блочного щита управління (БЩУ) дозволить проводити підготовку персоналу швидше та ефективніше.

Нині завершується перший етап реалізації проекту, який передбачає впровадження АІС СОАІ на повномасштабному тренажері БЩУ. За словами провідного фахівця ТОВ «Вестрон» Олексія Єгорова, - під час перебування на ХАЕС, заплановано здійснити попередні випробування, за результатами яких автоматизовану інформаційну систему підтримки оператора на основі алгоритмів симптомно-орієнтовних аварійних інструкцій буде введено в дослідну експлуатацію.

Після даного випробування, АІС СОАІ буде впрова­джено в промислову експлуатацію на повномасштабному тренажері блочного щита управління навчально-тренувального центру Хмельницької АЕС, а згодом проект буде реалізовано і на першому енергоблоці Хмельницької АЕС. Даний проект є пілотним для Хмельницької АЕС, який надалі заплановано впровадити на всіх АЕС України