Найтриваліший ППР вже в листопаді

Ну ось і настав той час, коли Хмельницька АЕС впритул наблизилася до продовження терміну експлуатації першого енергоблока у понадпроектний період. Вже проведено колосальну  підготовчу роботу – аналітичну, інженерно-технічну, організаційну із залученням кращих фахівців-енергетиків, науковців, міжнародних партнерів. Не менш масштабні за своєю значимістю і обсягами завдання на майбутній, заледве не річної тривалості планово-попереджувальний ремонт.

Йому, за словами начальника служби надійності ресурсу і продовження експлуатації Є.В.Мелешка, передуватиме перевірка представниками ДІЯРУ готовності першого енергоблока до експлуатації в зупиненому стані після закінчення проектного терміну експлуатації. Перевірка пройде у жовтні за результатами якої буде підготовлено Акт інспекційного обстеження перед виходом у ППР. Сам планово-попереджувальний ремонт розпочнеться в листопаді поточного року і завершиться в серпні наступного, його тривалість – 256 діб.

- Євгеніє Вікторовичу, але раніше йшлося про інші терміни, чим викликана їх зміна у бік зростання?

- Необхідністю виконання заходів Комплексної (зведеної) програми підвищення безпеки ядерних енергоблоків.

Такі ось плани на найближчу перспективу. Наразі всі роботи із продовження термінів експлуатації енергоблока №1 виконуються згідно із затвердженими графіками. Для реалізації заходів інженерного характеру укладено всі необхідні договори, частина яких уже виконана, решта – на завершальній стадії.

- І скільки таких заходів?

- Загалом заплановано 103 заходи інжинірингового характеру, всі вони увійшли в програму підготовки енергоблока №1 до ПСЕ. Зазначу, що 69 заходів вже виконано, а це приблизно 70%, 34 – в стані виконання.

Хочу зазначити, що в середині травня поточного року, згідно із наказом президента компанії «Енергоатом», на ХАЕС проведена перевірка стану робіт із продовження терміну експлуатації першого енергоблока. У складі комісії під головуванням директора з продовження експлуатації «НАЕК «Енергоатом» Т.А.Ткача були як представники дирекції енергокомпанії, так і решти  проммайданчиків вітчизняних АЕС.

В ході перевірки комісія розглянула стан робіт із ПСЕ у відповідності з вимогами погоджених ДІЯРУ документів – Плану ліцензування енергоблока №1 і Програми підготовки енергоблока №1 до продовження терміну експлуатації. Відхилень від вимог не виявлено, про що зазначено у Акті, оформленому за результатами перевірки.

Крім того, в кінці травня на ХАЕС відбулася робоча зустріч із представниками чеського Інституту ядерних досліджень РЖЕЖ щодо виконання договору із оцінки технічного стану і перепризначення терміну експлуатації корпусу реактора першого енергоблока. Від ХАЕС у ній взяли участь головний інженер станції Олександр Клєпов, його заступник з технології  та інжинірингу Олег Хатьомкін, представники реакторного цеху, відділу контролю металів, відділу ядерної безпеки, служби аналізу безпеки і очолюваної мною служби.

Під час зустрічі предметно обговорювалися питання строків виконання робіт за договором; оптимізації процедури усунення зауважень ДНТЦ ЯРБ; визначення термінів експлуатації корпусу реактора, верхнього блока, внутрішньокорпусних приладів, опорних елементів реактора; формування заходів із безпечної експлуатації. Поставленої мети на зустрічі ми досягли, зараз працюємо у відповідності до погоджених графіків, узагальнений звіт від Інституту ядерних досліджень плануємо отримати у грудні поточного року.

Зазначу, що за деякими заходами рішення з ПСЕ вже погоджені. Це будівлі та споруди, трубопроводи систем технічної води відповідальних споживачів, трансформатори, трубопроводи хімічного й електричного цехів, турбоустановка. Зараз у ДНТЦ ЯРБ проходять експертизу рішення з ПСЕ по трубопроводах реакторного і турбінного відділень. Щодо решти обладнання, роботи з обстеження технічного стану, зокрема з контролю металів, були виконані у запланованих обсягах під час минулорічного планово-попереджувального ремонту. А наразі в міжремонтний період виконується розрахункове обґрунтування  можливості продовження термінів експлуатації. Це, передусім, стосується реакторної установки; обладнання першого контуру; судин, фільтрів і теплообмінників реакторного відділення; обладнання зберігання, перевантаження і транспортування ядерного палива і вузла свіжого палива.

Виконуються також інші роботи, зокрема перепризначення допустимої кількості циклів навантаження обладнання, заходи із кваліфікації обладнання і підготовки Звіту з періодичної переоцінки безпеки.

Не можу не відзначити гарну роботу своїх колег, які займаються супроводом договорів – заступника начальника СНРіПЕ Олександра Мельника, начальника відділу Ігоря Ямкового, начальників лабораторій Віктора Гусака, Олександра Железняка, Костянтина Кривоконя, а також весь персонал нашої служби.

- Чи можна вже сьогодні говорити, на скільки років буде продовжено термін експлуатації першого енергоблока?

- За існуючими попередніми оцінками терміни експлуатації елементів енергоблоків варіюються від 30 і більше років. Конкретний термін ПСЕ першого енергоблока буде визначений у Звіті із періодичної переоцінки безпеки після завершення всіх робіт з оцінки технічного стану елементів реакторної установки та інших елементів енергоблока, які увійшли в Програму управління старінням.

Ольга Сокол