Тридцять років - не межа

У 2015 році журналісти ВРГіЗМІ відновлюють започатковані раніше «Вівторкові зустрічі» з керівниками структурних підрозділів ВП ХАЕС, з якими ведуть розмову про справи поточні і плани на перспективу. Старт відбувся на збіглому тижні, а нашим співрозмовником був начальник служби надійності, ресурсу і продовження експлуатації Є.В.Мелешко.

Проектні терміни експлуатації діючих атомних електростанцій, зокрема в Росії, Канаді, Японії та Україні складають 30 років. У США і Франції - 40 років. Термін продовження експлуатації у цих країнах також різний і залежить від чинних там законодавчих вимог. У Франції, наприклад, він продовжується до 10 років, Росії і Канаді – від 10 до 20 років. У США максимальний термін продовження експлуатації складає 20 років, а от Японія нещодавно продовжила його на всі 30.

- Який оптимальний термін для України? – поцікавилися ми в Є.В.Мелешка.

- Плануємо продовжити термін експлуатації енергоблока №1 на 20 років, як це вже зробили колеги з РАЕС.

Там, зазначимо, терміни продовжили для 1-го і 2-го енергоблоків, і це не єдиний досвід українських атомників на цьому шляху. Його вже мають на Південно-Українській АЕС, готуються до проходження аналогічної процедури в Енергодарі, таке ж завдання стоїть і перед нами. Ситуація виглядає так, що в період до 2020 року для більшості енергоблоків діючих вітчизняних АЕС проектний термін експлуатації завершується. Рішення про подальшу їх долю прийматиметься в кожному конкретному випадку окремо. В принципі є 2 шляхи розвитку подій: виведення енергоблоків з експлуатації, або продовження її термінів після проведення необхідних перевірок і модернізації.

- Можливість продовження термінів експлуатації діючих енергоблоків визначається наступними факторами, - наголосив Є.В.Мелешко. – Перший. Існуюча система технічного обслуговування і ремонту, а також експлуатації забезпечують достатньо високий рівень збереження ресурсу обладнання і систем атомних енергоблоків. Друге. Постійне виконання робіт з модернізації і підвищення безпеки, які відповідають чинним національним і міжнародним нормам. І останнє. Розвиток підходів до оцінки ресурсу сьогодні дозволяє з впевненістю стверджувати: залишковий ресурс обладнання і систем діючих АЕС може бути обгрунтовано продовженим.

Продовження термінів експлуатації АЕС України здійсню­ється за результатами проведення періодичної переоцінки безпеки згідно з вимогами нормативних документів. Передусім, це «Загальні положення безпеки атомних електростан­цій» і «Загальні вимоги до продовження експлуатації енергоблоків АЕС у понадпроектний термін за результатами проведення періодичної переоцінки безпеки». Процес продовження терміну може здійснюватися за одним із 2 варіантів: проведення необхідних для цього організаційно-технічних заходів протягом усього проектного періоду експлуатації, або ж при зупинці енергоблока після його завершення з подальшим відновленням експлуатації. Та який би варіант не був обраний, першорядним завданням залишається безумовне забезпечення безпеки експлуатації енергоблоків у понадпроектний період на рівні національних норм і стандартів, а також міжнародних рекомендацій.

У 2014 році персонал служби, очолюваної Є.В.Мелешком, розробив 104 звіти з аналізу експлуатаці­йної надійності обладнання енергоблоків №1 і 2 з метою оцінки технічного стану і продовження термі­ну експлуатації.

- За результатами цієї роботи була підтверджена можливість подальшої експлуатації для 42,5 тисяч одиниць обладнання, - розпові­дає Євген Вікторович. – За результатами обстеження технічного стану обладнання обох енергоблоків і проведення ремонтних робіт у минулому році було продовжено термін експлуатації для 26,5 тисяч одиниць обладнання, випущено майже 300 рішень про продовження термінів експлуатації і проведено заміну в зв`язку з закінченням терміну служби і підвищенням безпеки близько 230 одиниць обладнання.

У порівнянні з 2013 роком, збільшення кількості рішень про продовження термінів експлуатації у минулому році сягнуло 40%.

У поточному році ми плануємо продовжити термін експлуатації майже 10000 одиниць обладнання і замінити близько 120.

В рамках виконання робіт з продовження термінів експлуатації енергоблоків проведено обстеження кабельної продукції в умовах експлуатації, обстеження конструкцій і споруд реакторних відділень 1 і 2, ПРК, трансформаторів енергоблока №1 і ВРП 750/330 кВ.

Крім того, Київський інститут «Енергопроект» розробив техніко-економічне обгрунтування продовження термінів експлуатації, результати якого підтверджують доцільність такого кроку. Ми ж розробили заходи з управління старінням обладнання, проекти документів «План ліцензування енергоблока №1» і «Програма підготовки енергоблока №1 до експлуатації в понадпроектний термін», яка включає широкий спектр питань. Документи зараз проходять процедуру погодження на ХАЕС, після чого будуть передані в «Енергоатом».

Рішення про можливість продовження термінів експлуатації енергоблока №1 прийматиметься на основі Звіту з періодичної переоцінки безпеки, який включає 6 факторів безпеки: технічний стан систем і елементів; аналіз безпеки; експлуатаційна безпека і зворотній зв`язок; управління; аварійна готовність і планування; вплив на довколишнє середовище. За всіма факторами будуть виконуватися перевірки і робитися висновки.

- Таке рішення приймає ДІЯРУ?

- Держатомрегулювання на основі Звіту про періодичну переоцінку безпеки приймає рішення про внесення змін в діючу ліцензію на експлуатацію енергоблоків АЕС.

Нагадаємо читачам, що перший енергоблок Хмельницької АЕС в роботі з 1987 року і до завершення проектного терміну його експлуатації залишилося не так і багато часу. Тому й триває щоденна кропі­тка робота фахівців різних струтурних підрозділів над тим аби продовжити життя нашого первістка.

Ольна Сокол

Фото Віталія Ляшука