30 років – не фініш, а лиш другий старт

Наш діалог з заступником начальника реакторного цеху з реконструкції і модернізації О.В.Несміяновим стосувався теми продовження терміну експлуатації енергоблока №1, який спливає в грудні 2018 року.

- Олеже Валерійовичу, програма продовження експлуатації першого енергоблока  у понад проектний період об’ємна, що маємо на поточний момент?

- Згідно з вимогами нормативних документів розроблено основні документи, які визначають порядок виконання необхідних робіт - План ліцензування, а також Програму експлуатації енергоблока №1 у понадпроектний період. Після її редагування у ДІЯРУ та експертизи ДНТЦ ЯРБ виконується усунення висловлених зауважень. Програма включає в себе, зокрема, «Перелік систем, елементів і конструкцій енергоблока №1 ВП ХАЕС важливих для безпеки», на яких необхідно виконати низку робіт, що разом із реалізацією заходів, передбачених К(з)ПБ, є основою для продовження строку експлуатації першого енергоблока.

На Хмельницькій АЕС в даний час в усіх її основних технологічних підрозділах створено тимчасові профільні групи з продовження експлуатації, так як це робили наші колеги з інших станцій, які вже пройшли цей шлях. У реакторному цеху таку групу очолюю я, в її складі п’ять фахівців. Групи створювалися з числа працюючого персоналу, без залучення додаткових сил.

- На якій стадії виконання на ХАЕС   передбачені заходи?

- Із плану Програми підготовки енергоблока №1 до продовження терміну експлуатації виконано 5 заходів, 11 – на стадії виконання, з реалізації 6 заходів ведуться підготовчі роботи, ще 6 планується виконати у 2017-2019 роках.

Для реакторного цеху найважливішим завданням є продовження терміну експлуатації реакторної установки, обладнання і трубопроводів першого контуру, а також систем важливих для безпеки. Необхідно провести обстеження їх технічного стану, зараз оголошено торги на закупівлю таких послуг. За планом, у лютому - на початку березня будуть проведені аукціони, зможемо оцінити тендерні пропозиції і діяти за процедурою, укладаючи договори з підрядниками на виконання робіт і послуг.

- У своїй роботі ви взаємодієте з колегами інших АЕС, які мають досвід з продовження експлуатації?

- Так, звичайно. Персонал ХАЕС, зокрема реакторного цеху, вивчав досвід на Рівненській, Южно-Українській та Запорізькій АЕС, комунікуємо різними способами. Результативними є проведення виїзних нарад на майданчиках, остання така відбулася у нас на майданчику під керівництвом Є.А.Шумкова в останні дні січня. За результатами засідання було відзначено, що роботи на Хмельницькій АЕС йдуть за графіком і за збереження такого ж рівня взаємодії всіх структур завдання з продовження терміну експлуатації енергоблока №1 буде виконане у намічені строки.

Ольга Сокол

Фото Олександра Шустерука