ЗВІТ ЗАТВЕРДЖЕНО. ПОСТУП ТРИВАЄ

Конференція трудового колективу НАЕК «Енергоатом» затвердила «Звіт з виконання Колективного договору Компанії за 2017 рік», наданий адміністрацією Енергоатома. Конференція відбулась 6 березня у Києві.

Виступаючи на Конференції, президент Енергоатома Юрій Недашковський відзначив значні здобутки Компанії у 2017 році, серед яких головними стали початок буді­вництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива для українських АЕС та продовження  на 10 років терміну експлуатації енергоблока №3 Запорі­зької АЕС. «Минулого року було введено в дослідну експлуатацію Комплекси з переробки радіоактивних відходів на Запорізькій і Рівненській АЕС та Корпус «Г» Навчально-тренувального центру ЗАЕС, на базі якого створюється Центр підготовки ремонтного і кері­вного персоналу. Ми виконали значний обсяг робіт з диверсифікації джерел постачання ядерного палива – паливо Westinghouse використовується в режимі дослідної експлуатації вже на 6 енергоблоках українських АЕС. У 2017 році реалі­зовано проект реконструкції відкритого розподільчого пристрою (ВРП-750 кВ) для підключення високовольтної повітряної лінії 750 кВ «Запорізька АЕС - Каховська». Завершено будівництво газового корпусу у складі проекту «Завершення будівництва та приймання в експлуатацію ЗАЕС в цілому». Здійснено значний обсяг робіт за проектом «Реконструкція системи технічного водопостачання ЮУАЕС». Минулого року стартував  проект «Енергетичний міст «Україна - Європейський Союз», - нагадав очільник Компанії.

Юрій Недашковський підкреслив, що завдяки злагодженій роботі колективу Енергоатома, атомна генерація успішно пройшла осінньо-зимовий період 2016-2017 років  і ОЗП 2017-2018 років, який  наразі триває. «У 2017 році під час надзвичайного стану в енергетиці саме на атомну генерацію покладалось завдання максимального і надійного забезпечення споживачів електроенергією. Минулого року найбільш напруженими в енергетиці України були квітень-травень, коли в окремі дні частка атомної генерації перевищувала 68%», - додав Юрій Недашковський.

Президент Енергоатома повідомив, що у 2017 році кількість відхилень у роботі АЕС знизилась до 6, що у 2,5 раза менше у порівнянні з 2016 роком. «Минулого року за «Міжнародною шкалою ядерних подій» INES  аварій та інцидентів на АЕС України зафіксовано не було», - нагадав керівник Компанії.

Говорячи про основні платежі Компанії, президент відзначив, що у 2017 році Енергоатом сплатив до бюджетів усіх рівнів  12,5 млрд грн, що на 3,9 млрд грн більше ніж у 2016 році.  

Водночас Юрій Недашковський констатував, що головним чинником, який негативно впливав на діяльність Енергоатома у 2017 році та продовжує впливати у поточному є критично дефіцитний тариф на відпуск електроенергії АЕС, встановлений Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. «Середньорічний тариф, за яким Енергоатом відпускав електроенергію протягом 2017 року, склав 47,41 коп за 1 кВт*год – це найнижчий у світі тариф для атомних електростанцій. Загалом тариф для атомної генерації у 2017 році був заморожений на рівні 2016 року, тобто навіть інфляційні процеси в ньому враховані не були, тоді як валютна складова тарифу для АЕС перевищує 50%», - підкреслив президент Енергоатома.

Він зазначив, що тариф для АЕС, встановлений НКРЕКП, був у 2017 році в 3,4 раза нижчим за тарифи для теплових електро­станцій і в 1,2 раза нижчим за тарифи гідроелектростанцій.

«Таке співвідношення тарифів кардинально відріз­няється від загальносвітової практики, за якою різниця між тарифами ТЕС і АЕС не перевищує 30%, а тариф для гідроелектростанцій зазвичай є нижчим ніж для атомної генерації. Подібна тарифна політика не дозволяє Енергоатому в повному обсязі профінансувати виробничі, інвестиційні та соці­альні програми, зокрема, за такими критично важливими напрямками, як продовження термінів експлуатації енергоблоків та заходи з підвищення безпеки. На жаль, і на поточний рік тариф Енергоатома залишається критично дефіцитним», - повідомив Юрій Недашковський.

Звертаючись до представників трудових колективів АЕС та інших підрозділів Компанії, очільник Енергоатома підкреслив, що за останні три роки, з моменту утворення НКРЕКП у її нинішньому складі, ситуація з тарифоутворенням для різних видів генерацій була остаточно розбалансована. «У минулому році, виходячи з мінімальних потреб Компанії, узго­джених з Міненерговугілля та Держ­атомрегулювання, ми звернулись з пропозицією до НКРЕКП встановити для атомної генерації тариф у 72,41 коп. за 1 кВт*год. Натомість отримали 46,61 коп., з яких вже після затвер­дження Фінансового плану Енергоатома, НКРЕКП додатково зняла 3,3 млрд грн в товарній продукції, що призвело до штучних збитків в Енергоатома за підсумками року», - зазначив президент Компанії.

Такий підхід до фінансування потреб Енергоатома, за словами його керівника, призвів до того, що темпи зростання заробітної плати високо­кваліфікованого персоналу АЕС сьогодні на 36% відстають від темпів зростання зарплат у промисловості України. «Спільно з Профспілковим комітетом адміністрація Компанії докладає усіх зусиль для виправлення цієї ситуації. Але системне вирішення цієї проблеми полягає навіть не в зміні складу НКРЕКП. Тільки перехід на нову, справді конкурентну модель ринку електричної енергії, а також корпоратизація Енергоатома, як два ключових чинники, зможуть убезпечити атомну генерацію та дозволять проявитись її реальним конкурентним перевагам. Відтак, нова модель ринку та нова модель функці­онування нашої Компанії є одними з найголовніших пріоритетів у діяльності Енергоатома на найближчу перспективу», - підсумував Юрій Недашковський.

Завершуючи свій виступ, керівник Компанії висловив щиру подяку багатотисячному колективу Енергоатома за сумлінну та самовіддану працю на благо держави та галузі. «Са­ме завдяки вашим зусиллям нам вдається забезпечувати наді­йну та безпечну експлуатацію атомних електро­станцій, будувати високотехнологічні об’єкти, розвивати галузеву науку і виробництво, здій­снювати унікальні ремонтні роботи, напрацьовувати досвід продовження експлуатації енерго­блоків, диверсифікації джерел постачання ядерного палива, тощо. Впевнений, що завдяки співпраці адміністрації Компанії та профспілки, якісному виконанню колективного договору нам вдасться подолати негативну тенденцію, коли втрачається престиж роботи в галузі, руйнуються виробничі династії. Нас чекає корпоратизація та робота в незвичних умовах нового енергоринку, а все це потребує збереження висококласного персоналу, якій зможе у стислі термі­ни адаптуватись до нових вимог», - наголосив президент Енергоатома.

У свою чергу голова Первинної профспілкової організації НАЕК «Енергоатом» Олексій Лич подякував адміністрації Компанії за плідну співпрацю та висловив сподівання, що наступний склад НКРЕКП буде більш адекватно підходити до формування тарифу для атомної генерації. «Хочу особливо зауважити, що вимагаючи встановлення обґрунтованого тарифу для АЕС, ми не вимагаємо підвищення вартості електроенергії для споживача, ми вимагаємо справедливого перерозподілу коштів між тарифами генерацій, які працюють на ринку електричної енергії. Ми працюємо над чітким донесенням нашої позиції до НКРЕКП щодо необхідності підвищення тарифу Енергоатома, усі необхідні обґрунтування ми вже підготували», - зазначив Олексій Лич.

На завершення заходу голова Профспілки Енергоатома підкреслив, що «лише злагоджена робота колективу Енергоатома є запорукою виконання усіх соціальних гарантій. Ми маємо зробити усе можливе для того, аби не виникало жодних сумнівів щодо безпечної та надійної роботи атомних електро­станцій».

Того ж дня відбулася звітна профспілкова конференція ДП «НАЕК «Енергоатом».

 

ПОСТАНОВА №10 звітної профспілкової конференції

ДП «НАЕК «Енергоатом» (6 березня 2018 року м. Київ)

Заслухавши та обговоривши звіт Голови первинної профспілкової організації ДП «НАЕК «Енергоатом» Лича О.В. про роботу профспілкового комітету за 2017 рік, акт ревізії фінансово-господарської діяльності первинної профспілкової організації за 2017 рік та проект кошторису витрат ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2018 рік, конференція ПОСТАНОВЛЯЄ:

1.      Звіт Голови первинної профспілкової органі­зації ДП «НАЕК «Енергоатом» Лича О.В. про роботу профспілкового комітету у 2017 році узяти до відома.

2.      Роботу профспілкового комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» за 2017 рік визнати задові­льною.

3.      Акт ревізійної комісії профспілкового комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» за 2017 рік - затвердити.

4.      Профспілковому комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» до 20.04.2018 року розглянути пропозиції і зауваження, що надійшли під час звітної профспілкової конференції ДП «НАЕК «Енергоатом» та розробити заходи з усунення критичних зауважень.

5.      Визначити наступні пріоритетні напрямки роботи профспілкового комітету Компанії на 2018 рік. (Додається).

6.      Звіт про використання профспілкових коштів ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» у 2017 році по надходженнях у розмірі 75458,8 тис.грн та видатках у розмірі 75028,6 тис.грн - затвердити.

7.      Затвердити кошторис витрат профспілкового комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2018 рік в сумі доходів 92032,9 тис.грн та видатків 92032,9 тис.грн за напрямками:

- культурно-масова робота - до З, 2 %:

- фізкультурно-спортивна робота - до 4,4 %:

- оздоровлення працівників та членів їх сімей - до 81, 6 %:

- допомога - до 7,9 %;

- заохочення профактиву, преміювання переможців конкурсів -до 1,1 %;

- оргвитрати - до 1,8 %.

8.      У разі необхідності надати дозвіл профспілковому комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» на коригування даного кошторису в межах затверджених коштів.

9.      Контроль за виконанням даної постанови покласти на Еолову ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» О.В. Лича.

Голова конференції М.В. Гук

Секретар конференції Л.С. Гуц

Пріоритетні завдання профспілкової організації

ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2018 рік

1. Забезпечення дієвого контролю за виконанням Колективного договору Компанії на 2018 рік.

2. Сприяння у виконанні у повному обсязі планів робіт профспілкових організацій ВП з питань культурно-масової, фізкультурної роботи та оздоровлення працівників та забезпечення належного фінансування відповідно до кошторису витрат на соціальний розвиток ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2018 рік.

3. Посилення роботи з НКРЕ КП щодо збільшення у структурі тарифу ФОП працівників відповідно до нормативно- правових актів, що регулюють дане питання при встановленні тарифу на електроенергію для ДП «НАЕК «Енергоатом» на поточний рік.

3.1. У разі відсутності взаєморозуміння з регулятором (НКРЕ КП), доручити профспілковому комітету ДП «НАЕК «Енергоатом» розробити програму радикальних заходів по захисту прав та інтересів членів профспілкової організації з визначенням конкретних термінів її реалізації.

3.2. Забезпечити оперативне інформування членів профспілкової організації щодо забезпечення виконання Постанов Конференцій, рішень профспілкового комітету та його президії.

4. На виконання постанов конференцій трудових колективів ВП Компанії та звітних профспілкових конференцій, домагатись встановлення мінімальної тарифної ставки для працівників непромислової групи не менше розміру мінімальної заробітної плати, встановленої на поточний рік відповідно до ЗУ «Про державний бюджет України на 2018 рік».

5. Доручити профспілковому комітету ДП НАЕК «Енергоатом» опрацювати пропозиції щодо внесення змін та доповнень до Колективного договору Компанії на 2018 рік та подати їх на розгляд комісії з ведення колективних переговорів терміном до 01.04.2018 року.

6. Розпочати консультації щодо впровадження пенсійного та медичного страхування працівників ДП «НАЕК «»Енергоатом».

7. У рамках програми закріплення кваліфікованого персоналу та підвищення престижності роботи в атомній енергетиці, розробити програму дольової участі Компанії в програмі молодіжного будівництва житла.

8. Реалізація програми підготовки профспілкових керівників.

 

ПОСТАНОВА №14  звітної конференції трудового колективу

ДП «НАЕК «Енергоатом» (6 березня 2018 року м. Київ)

 

Делегати звітної конференції трудового колективу ДП «НАЕК «Енергоатом» заслухали та обговорили доповідь президента Компанії Ю.О. Недашковського з виконання Колективного договору за 2017 рік, виробничої діяльності у поточному році та перспективи розвитку Компанії, співдоповідь голови ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» О.В. Лича, «Звіт з виконання Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом» за 2017 рік» та відзначають наступне.

Організація виробництва і розвитку Компанії. Частка ВП АЕС ДП «НАЕК «Енергоатом» у виробництві електроенергії в Україні у 2017 році склала 55,1%, Компанія виробила 85,8 млрд кВт*тод електроенергії. Планове завдання Міністерства енергетики та вугільної промисловості України з виробництва електроенергії виконано на 103,9%, при цьому, планове завдання виконали усі ВП АЕС.

Оплата та нормування праці. Відповідно до підвищення соці­альних стандартів на державному рівні та на підставі спільної домовленості роботодавця та профспілкового комітету ДП «НАЕК «Енергоатом» (спільні рішення від 12.04.2017 №1788 та від 09.11.2017 №1837) з 1 травня 2017 року підвищено мінімальну тарифну ставку (оклад) для праці­вників на 5,2%, а з 1 грудня 2017 року - на 10%.

Охорона праці. Сумарні витрати на засоби та заходи з охорони праці в ДП «НАЕК «Енергоатом», що відносяться до витрат відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27.06.2003 № 994, за 2017 рік склали за оперативними даними майже 327,8 млн гривень. Ці витрати дорівнюють 6,17 % від фонду оплати праці Компанії за 2016 рік, що відповідає вимогам статті 19 Закону України «Про охорону праці» (не менше 0,5 % від ФОП попереднього року), але не відповідає вимогам Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом» (не менше 7,0 %).

Розвиток соціальної сфери підприємства та соціальні гарантії. Витрати на соціальний розвиток за статтею «Витрати на соціальний розвиток» передбачені в розмірі 304,43 млн грн, оперативні витрати за 2016 рік становлять 336,55 млн грн.

Виходячи з вищенаведеного, звітна конференція трудового колективу ДП «НАЕК «Енергоатом» постановляє:

1. Інформацію президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Недашковського Ю.О. та голови ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» Лича О.В. взяти до відома.

2. Затвердити «Звіт з виконання Колективного договору Компанії за 2017 рік». Вважати, що у 2017 році не у повному обсязі виконано пункт 8.2 Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом».

3. Затвердити спільне рішення роботодавця та профспілкового комітету ППО ДП НАЕК «Енергоатом» від 30.11.2017 №1842 «Продовження на 2018 рік дії Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом», укладеного на 2017 рік».

4. Погодити спільні рішення роботодавця та профспілкового комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом», прийняті протягом 2017 року та вважати їх невід’ємною частиною Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2018 рік.

 5. Погодити «Виконання заходів до рішень постанови конференції трудового колективу ДП «НАЕК «Енергоатом» від 23.02.2017 №13 та розширеного засідання роботодавця та профспілкового комітету ДП «НАЕК «Енергоатом» від 03.09.2017» за винятком пункту 4 «Ходу виконання заходів до рішень постанови конференції трудового колективу ДП «НАЕК «Енергоатом» від 23.02.2017 №13 стосовно розроблення пропозиції доповнень до Галузевих норм забезпечення засобами індивідуального захисту працівників та подання їх до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України на затвердження.

6. Доручити комісії з Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом» у термін до 30.04.2018 опрацювати всі пропозиції щодо змін і доповнень до Колективного договору, запропоновані під час проведення конференцій трудових колективів відокремлених підрозділів Компанії та цієї конференції та подати узгоджені рішення на розгляд профспілкового комітету та роботодавця Компанії для прийняття відповідних спільних рішень, які будуть невід’ємною частиною Колективного договору ДП «НАЕК «Енергоатом» на 2018 рік.

7. Вважати першочерговими завданнями для роботодавця та профспілкового комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом»:

7.1. Захист тарифу на електроенергію на рівні, достатньому для виконання виробничої програми та Колективного договору Компанії у 2018 році.

7.2. Забезпечення у повному обсязі фінансування витрат на соціальний розвиток на 2018 рік.

7.3. Ініціювання перед Міністерством енергетики та вугільної промисловості України та НКРЕКП розгляду питання перегляду тарифу на е/е для ДП «НАЕК «Енергоатом» з урахуванням підвищення заробітної плати працівників ДП «НАЕК «Енергоатом» до розрахункових показників ФОП, що представлені до НКРЕКП у проекті тарифу ДП «НАЕК «Енергоатом» на е/е на 2018 рік.

8. Доручити роботодавцю та профспілковому комітету ППО ДП «НАЕК «Енергоатом»:

8.1. Забезпечити у 2018 році збільшення рівня заробітної плати працівникам не менш, ніж на 30%.

8.2. Опрацювати питання та прийняти спільне рішення профспілкового комітету та роботодавця ДП «НАЕК «Енергоатом» шодо встановлення мінімальної тарифної ставки (окладу) для працівників, які виконують просту, некваліфіковану, малокваліфіковану чи допоміжну роботу (гардеробник, кур’єр, прибиральник службових приміщень, швейцар, сторож тощо) непромислового персоналу не нижче рівня мінімальної заробітної плати, встановленої на державному рівні на поточний рік.

9. Активізувати роботу щодо прийняття законопроекту №3131 «Про управління об'єктами державної власності» відносно впорядкування процедури відчуження суб'єктами господарювання державного сектору економіки житла своїм праці­вникам.

10.    Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на президента ДП «НАЕК «Енергоатом» Недашковського Ю.О. та голову ППО ДП «НАЕК «Енергоатом» Лича О.В.

Голова конференції М.В. Гук

Секретар конференції Л.С. Гуц